Catering na evencie firmowym – jak dobrać menu?

Catering na evencie firmowym – jak dobrać menu?

0 350
cateringnaimpreziefirmowej

Organizacja bankietu firmowego to nie lada wyzwanie. Jego inicjatorzy zajmują się wynajęciem sali, jej wystrojem, zaproszeniami dla gości… a co z menu? Ono również jest istotnym elementem każdej imprezy firmowej, dlatego należy wynająć profesjonalną firmę cateringową, która zadba nie tylko o menu, ale też i kompleksową obsługę uczestników przyjęcia. Podpowiadamy jakich zasad należy przestrzegać, by nie popełnić kulinarnego faux pas i nie zapomnieć o żadnym z detali, dotyczących przygotowania i podawania posiłków.

Przybyłych gości należy odpowiednio powitać, dlatego jako aperitif doskonale sprawdzi się kieliszek szampana lub wina. Trzeba jednak pamiętać o tym, by był on w miarę możliwości dobrany do dania głównego. Z białym winem współgrać będą lekkie dania, takie jak ryby i duszone warzywa, natomiast do czerwonego odpowiedni dodatek stanowią dania o zdecydowanym smaku i aromacie, a wśród nich potrawy z drobiu, pieczonego lub smażonego mięsa wołowego oraz dziczyzny. Nie warto zapominać o osobach, które nie spożywają alkoholu i dla nich również przygotować powitalny trunek w formie bezalkoholowej.

przekaskiDoskonałym rozwiązaniem na serwowanie posiłków jest szwedzki stół, dzięki czemu każdy z gości będzie mógł wybrać to, na co ma ochotę. Dodatkowo, spotkania przy stole są doskonałą okazją do rozmów. Podczas bankietu mającego trwać kilka godzin dobrze jest zaserwować coś ciepłego i sycącego, szczególnie w okresie zimowym. Na stole powinny znaleźć się dania zarówno rybne, jak i mięsne, tak by każdy z gości znalazł coś dla siebie. Nie może zabraknąć też wygodnych przekąsek finger food, takich jak kanapeczki czy babeczki. Istotnym elementem jest zastawa oraz sztućce, która powinny być odpowiednio dobrane do rodzaju serwowanych potraw. Należy zadbać o to, by poza stołami, dodatkowe ich ilości znajdowały się na stole szwedzkim, aby goście mogli w trakcie imprezy swobodnie częstować się przygotowanym menu. Prócz tego, w trakcie trwania bankietu, na stołach nie powinno zabraknąć przypraw i serwetek.

Podczas imprezy firmowej zadbać należy także o odpowiednią zastawę do przystawek i ciasta. Przygotowane słodkości nie powinny jednak zawierać dużej ilości czekolady, by nie sprawiać gościom problemu z ich bezpiecznym zjedzeniem, bez obaw o pobrudzenie wieczorowej kreacji czy garnituru. Dużą popularnością cieszą się zawsze ciastka przedstawiające logo firmy oraz deska serów, na której każdy entuzjasta znajdzie ulubiony rodzaj. Praktyczne wydaje się także zaserwowanie gościom ciepłych napoi, w szczególności kawy i herbaty, przy której warto położyć cytrynę oraz cukier. Jeśli bankiet wydawany jest z okazji jubileuszu firmy, kluczowym elementem stanie się firmowy tort – warto zlecić jego indywidualne wykonanie najlepszym specjalistom, by jego słodkie elementy dekoracyjne nawiązywały do identyfikacji wizualnej firmy. W końcu dziś dla cukierników, podobnie jak i event managerów, nie ma rzeczy niemożliwych:)

catering dla firm

Zapraszając pracowników na tego typu event trzeba zadbać o wszystkie detale dotyczące jego organizacji bankietu, a w szczególności o menu. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzić z ilością serwowanych dań i przekąsek, ponieważ jedzenie, mimo pełnionej ważnej roli, nie jest najważniejszą atrakcją. Przede wszystkim należy skupić się na celu organizowanej imprezy i zatroszczyć się o pozytywną atmosferę na przyjęciu.

Podobne artykuły

BRAK KOMENTARZY

Zostaw odpowiedź