Festiwal Kulinarny już za nami!

Festiwal Kulinarny już za nami!

0 415
Festiwal kulinarny

Lato pełne smaków zagościło w Galerii Katowickiej, w której to podczas czerwcowych weekendów odbywał się Festiwal Kulinarny. Ci, którzy w tym czasie odwiedzili centrum handlowe, mieli okazję przeżyć prawdziwą kulinarną podróż dookoła świata. Event ten zapewnił nam nie tylko wrażeń w związku z jego organizacją, za którą byliśmy odpowiedzialni, ale także i później, gdy trwał już w najlepsze.

Podczas pierwszego weekendu goście Galerii Katowickiej mieli okazję skosztować specjałów naszej tradycyjnej, polskiej kuchni. Zaczęło się od grillowanej białej kiełbasy według przepisów Krakowskiego Kredensu. Innymi daniami, które podbijały podniebienia zgromadzonych, były polędwiczki drobiowe w sosie curry z ananasem oraz…pierogi, które klienci nie tylko degustowali, ale także mieli okazję samodzielnie ulepić. Program festiwalu przewidział również zabawy i konkursy, a weekend ten swoją obecnością uświetniła Magda Gessler.

Kolejny weekend przyciągnął do centrum handlowego w Katowicach wielbicieli kuchni orientalnej. Rozpoczęło się od demonstracji profesjonalnego przygotowania sushi, następnie „pałeczki” przejął mentor i trener kuchni orientalnej Paweł Albrzykowski, którego popisy kulinarne wszyscy goście śledzili z niemałym zainteresowaniem.

Kolejną gwiazdą kulinarnego świata, która odwiedziła Katowice podczas trzeciego weekendu czerwca, był Pascal Brodnicki. Wykonał on dla klientów galerii show kulinarne, w którym zaprezentował najlepsze przysmaki kuchni śródziemnomorskiej. Dla wielu gości degustacja przygotowanych przez Pascala dań była niczym podróż do krainy toskańskich wzgórz i adriatyckiego wybrzeża.

Ostatni weekend cyklu był szczególnie atrakcyjny dla dzieci. Tematem przewodnim były słodkości, goście zaś byli pod wrażeniem szerokiego programu imprezy. Mieliśmy okazję smakować najróżniejsze rarytasy – od prostych przysmaków jak lody czy lizaki, po czekoladowe fondue oraz gruszki w czerwonym winie na kremie Mascarpone. Najmłodsi mieli również okazję wykonać swoje torciki wedlowskie, samodzielnie je malując, a także dekorując. Gościem specjalnym w tych dniach był Kurt Scheller, któremu towarzyszył zwycięzca II edycji programu kulinarnego Top Chef – Sebastian Olma.

Inicjatywa, jaką był Festiwal Kulinarny w Galerii Katowickiej, powstała z myślą o wypromowaniu tutejszych restauracji oraz jednego z najbardziej reprezentacyjnych miejsc galerii, a mianowicie food courtu – dwupoziomowej strefy restauracyjnej. Warto wspomnieć również, że podczas każdego z weekendowych spotkań goście mieli możliwość porozmawiania z gwiazdami, otrzymania autografu lub nawet zrobienia pamiątkowego zdjęcia. Wydarzenie to wywołało niemało emocji, co też zaowocowało wieloma pozytywnymi wypowiedziami w internecie. Jeden z gości festiwalu, autor bloga kulinarnego Carrot&Kitchen, podsumował event w następujący sposób: Wydarzenie godne polecania, bo naprawdę niezbyt często mamy okazję zobaczyć na żywo jak w kuchni działają sławy znane z telewizji, a do tego spróbować dań, które przygotowały.

Świetna zabawa połączona ze smacznym jedzeniem przygotowywanym przez mistrzów kuchni – pod takim właśnie znakiem minął Festiwal Kulinarny. Po jego zakończeniu stwierdzamy, że zdecydowanie lubimy odkrywać nowe smaki!

Podobne artykuły

BRAK KOMENTARZY

Zostaw odpowiedź