Kuchnia molekularna – show na evencie

Kuchnia molekularna – show na evencie

0 255
kuchniamolekularna

Świat eventów jest w szczególny sposób powiązany ze sferą kulinariów. Integralną częścią znacznej ilości wydarzeń jest oprawa żywieniowa. Sama branża HoReCa również chętnie wykorzystuje eventy w swojej działalności. Co powstanie w wyniku syntezy tych dwóch przestrzeni? Za dobry przykład może posłużyć kuchnia molekularna – warto przekonać się, czym potrafi zaskoczyć.

Kuchnia molekularna zazwyczaj już w pierwszej chwili wywołuje duże zdziwienie. Molekuły to cząsteczki – a te kojarzą się z chemią i fizyką – nauką. To trafne skojarzenie, ponieważ gastronomia molekularna jest właśnie połączeniem nauki, technologii i sztuki kulinarnej. Jej inne nazwy to kuchnia eksperymentalna, awangardowa, multisensoryczna lub kreatywna. Ten styl gotowania wykorzystuje w praktyce wiedzę naukową – o przemianach, które zachodzą podczas gotowania, z nowatorską techniką gastronomiczną, znajomością najświeższych trendów oraz innowacyjnym podejściem do estetyki potraw.

drinkmolekularnyEfektem takiego połączenia są niemal nieograniczone możliwości w tworzeniu dań. W kuchni molekularnej wykorzystuje się zadziwiające metody przyrządzania oraz serwowania posiłków. Dzięki nim kucharze potrafią przygotować na przykład jadalne kwiaty, owocowy kawior, potrawy smażone bez tłuszczu lub gotowane w niskich temperaturach. Posiłki mogą być podawane w postaci pianek, żelu, sosów… mrożone za pomocą azotu, gotowane na sposób sous-vide, zagęszczane, wędzone czy infuzowane.

Zaskakujące są także połączenia smaków oraz ich wyrazistość. Nie jest przesadą, kiedy wspomina się o czarowaniu smakami poprzez kuchnię awangardową. Tu ograniczeniem jest tylko kreatywność kucharza – artysty, a ci prześcigają się, by zaskoczyć swoich gości nowymi doznaniami smakowymi. W kuchni molekularnej można spróbować herbacianego ravioli, lodów o smaku parmezanu i bazylii, migdałowego żelu z kawiorem o smaku mango i wędzonego arbuza, gazowanego kremu z oliwek czy sferyfikowanych drinków alkoholowych. Oprócz samych fantazyjnych i niekonwencjonalnych potraw równie ważnym elementem całego doświadczenia są niemal ceremonialne formy ich serwowania. Dlatego kuchnia molekularna jest formą kulinarnego show, w którym uczestniczą wszystkie zmysły.

Ten styl w gastronomii jest ciekawym pomysłem, który świetnie sprawdzi się jako wyróżniający punkt każdego rodzaju eventu. Nowoczesne metody przygotowywania posiłków nie wiążą się wcale ze znacznymi kosztami, w porównaniu z tradycyjną gastronomią. Molekularne show wzbudza niezwykłe emocje wśród uczestników eventu w każdym wieku. Może być zorganizowane jako dynamiczny, spektakularny pokaz terenowy lub przeciwnie – w bardziej klasyczny sposób – w postaci eleganckiego serwowania fantazyjnych dań na bardziej formalnych spotkaniach. Kuchnia molekularna jest także mobilna – włączenie pokazu kulinarnego do wydarzenia nie stanowi żadnego problemu. Wszystko jest także całkowicie bezpieczne dla uczestników i gości – molekularne potrawy są przygotowywane tylko z naturalnych i sprawdzonych składników.

Pokaz kuchni molekularnej potrafi wzbudzić wyraziste emocje i na długo pozostaje w pamięci. To oryginalny i pewny sposób na zdobycie sympatii uczestników wydarzenia, warto więc zastanowić się nad taką atrakcją na organizowanym evencie.

BRAK KOMENTARZY

Zostaw odpowiedź